Wikia


De FN Minimi is een licht machinegeweer voorzien van een vaste (Minimi M2) of inschuifbare kolf (ParaMinimi M3) en een verstelbare voorsteun. De Minimi (voluit 'mini mitrailleuse') werd in de vroege jaren 80 ontwikkeld door FN Herstal. In 1982 begon de massaproductie in de Belgische fabrieken, maar ondertussen was het wapen met enkele aanpassingen ook al overgenomen door het Amerikaanse leger onder de naam M249 Squad Automatic Weapon.

Door de jaren heen verkreeg de Minimi de reputatie extreem betrouwbaar te zijn en een grote vuurkracht te kunnen leveren. Daardoor kende dit machinegeweer een groot succes op de wapenmarkt.

Het wapen komt uit dezelfde familie als de karabijn FNC.

Minimi

Technische Beschrijving Edit

300px-Minimi.jpg

Minimi SPW

  • Kaliber : 5,56 mm X45 mm NATO
  • Gewicht: 7.1 Kg
  • Lengte: 1,04 m
  • Doeltreffende dracht op tweepoot: 400 m
  • Voeding: lader 30 patronen type FNC-M16 STANAG 4179, laderdoos met 100 of 200 patronen, bandgeschakelde munitie
  • Richtorganen: verstelbaar vizier met opzet van 300-1000m, verstelbare mikkorrel
  • Werking: gasdruk met onrechtstreekse gasontlening
  • Sluitstuk: open sluitstuk met rotatievergrendeling
  • Munitie: Gewone patroon, lichtspoorpatroon, patroon blank star, pantserdoorborende patroon

Gebruik Edit

De Minimi wordt gebruikt door alle componenten van de Belgische Krijgsmacht, met uitzondering van de Medische Component. Daarnaast is het wapen ondermeer aangekocht door Groot-Britannie, de Verenigde Staten, Nederland, Frankrijk, Griekenland, Italie, Noorwegen, Canada, Slovenie en een twintigtal niet-NAVO landen.

Berucht wapen Edit

In 2002 ontstond er ophef rond een wapenlevering van 2,35 miljoen dollar aan Nepal. Aangezien dat land onstabiel is, en dat de er mensenrechten geschonden werden, was er veel kritiek op de levering van de Minimi's. Dit leidde in België toen tot het onderbrengen van de wapenexport bij de gewestelijke deelregeringen.

Minimi Mk48 7,62 Edit

300px-Mk48-1.jpg

Minimi Mk48

Sinds 2006 bestaat er ook een minimi in het kaliber 7,62 x 51 mm NATO. Dit op vraag van de USSOCOM ter vervanging van hun M60E4. Deze Minimi Mk48 zou een goed compromis zijn tussen het gewicht van een minimi 5,56 (M249) en de vuurkracht van een MAG (M240). Dit wapen is echter niet uitgerust met een ligplaats voor magazijnen en werkt dus enkel met een munitieband. Het wapen wordt momenteel gebruikt door de Rangers en SEALS en zou op termijn de MAG M2 gaan vervangen in het Belgische leger.

Externe links Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki