Wikia


Een geleide raket is een wapen dat bijvoorbeeld door militaire gevechtsvliegtuigen gebruikt kan worden om een vliegtuig of een gronddoel onschadelijk te maken. Deze raket onderscheidt zich van ongeleide projectielen omdat er gericht geschoten kan worden voor een maximaal resultaat.

Een voorbeeld van een anti-vliegtuigraket is de AIM-9x Sidewinder, een hittezoekende raket die de warmte van een vliegtuigmotor opzoekt en zich erin stort. Als dat gebeurt maakt de jachtvlieger een zogenoemde 'lock', hetgeen inhoudt dat de raket met meer dan 50% kans om te raken kan worden afgevuurd.
150px-HARM-air-to-ground-missile

een HARM

Een voorbeeld van een lucht-grondraket is de HARM. HARM staat voor High speed Anti Radiation Missile. Deze raket wordt met meer dan 5500 km/u afgeschoten en klimt dan naar grote hoogte met behulp van een raketmotor. Als de raket ongeveer 20 km hoogte heeft bereikt, laat hij de hulpmotor vallen en daalt hij zeer langzaam aan een parachute naar beneden. Tijdens het dalen zoekt HARM naar een werkende radarinstallatie en valt het aan op het moment dat de raket vindt dat het doel binnen bereik is. HARM kan zelfs een doel aanvallen dat is uitgeschakeld, maar dat hij al wel eerder heeft gezien. De radar wordt in een databank opgeslagen en HARM weet dan nog precies waar het doel is.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki