Wikia


Generaal is een hoge, in veel landen de hoogste, militaire rang. De titel wordt gebruikt in de landmacht en soms in de luchtmacht. In zeemachten is de titel equivalent aan de rang admiraal.

De generaal is een viersterrenfunctie en kent doorgaans nog twee lagere gradaties: luitenant-generaal (drie sterren) en generaal-majoor (twee sterren). Sommige landen, zoals Nederland, kennen nog een brigadegeneraal (1 ster).
Enkele landen kennen hogere rangen zoals de maarschalk (maarschalksstaf als onderscheiding) of een vijfsterrengeneraal (general of the army). In het Duitse leger bestond tot 1945 ook de rang van Generaloberst (kolonel-generaal).

De term kwam op toen ook de professionele legers opkwamen, aan het eind van de 16e eeuw, begin 17e eeuw. In eerste instantie werd de term generaal toegevoegd aan andere militaire rangen, zoals kapitein-generaal, luitenant-generaal, sergeant-majoor-generaal (later: generaal-majoor) en soms ook kolonel-generaal. De toevoeging werd gebruikt voor de hogere militaire leiders.

In Nederland is een generaal een opper- of vlagofficier. De luitenant-generaal en de generaal hebben recht op de aanspreektitel "Excellentie".


Nederlandse generaalsrangenEdit

Koninklijke marine Koninklijke Landmacht Koninklijke Luchtmacht Koninklijke Marechaussee
Vlagofficieren Opperofficieren
Admiraal
(traditie; bestaat formeel niet meer)
70px
Luitenant-admiraal
Admiraal
(Korps Mariniers: Generaal)
70px Generaal
Generaal
70px Generaal 70px
Viceadmiraal
Admiraal
(Korps Mariniers: Luitenant-generaal)
70px Luitenant-generaal
Generaal
70px Luitenant-generaal 70px Luitenant-generaal 70px
Schout-bij-nacht
Schout-bij-nacht
(Korps Mariniers: Generaal-majoor)
70px Generaal-majoor
Generaal
70px Generaal-majoor 70px Generaal-majoor 70px
Commandeur
Commandeur
(Korps Mariniers: Brigadegeneraal)
70px Brigadegeneraal
Generaal
70px Commodore 70px Brigadegeneraal 70px

Zie ookEdit

bg:Генерал bn:জেনারেল অফিসার bs:General ca:General cs:Generál da:General de:Generaleo:Generalo es:General et:Kindral fa:تیمسار fi:Kenraali fr:Général he:גנרל hr:General id:Jenderal it:Generale ja:将軍 ka:გენერალი ko:장군 lt:Generolas ms:Jeneral nds:General nn:General no:General os:Инæлар pl:Generał pt:General ro:General ru:Генерал sk:Generál sl:General sr:Генерал sv:General sw:Jenerali tr:General uk:Генерал ur:منصبِ جامع vec:Generałe (exercito) vi:Đại tướng zh:將軍 (中國古代)