Wikia


Een generaal-majoor of majoor-generaal is een militaire rang, die wordt gebruikt in veel landen.

GeschiedenisEdit

De rang is afgeleid van de oudere rang sergeant-majoor-generaal, die in de 17e eeuw in Nederland bestond. Een generaal-majoor is een hooggeplaatste officier, die normaal gesproken ondergeschikt is aan een luitenant-generaal en boven de brigadegeneraal staat. In landen waar de titel van brigadegeneraal niet bestaat, waaronder veel Oost-Europese landen, vormt de generaal-majoor gewoonlijk de laagste algemene officiersrang.

In het Militair Woordenboek van H.M.F. Landolt (uitgegeven 1861) wordt de rang van generaal-majoor in de Nederlandse krijgsmacht reeds genoemd.

Generaal-majoor bij de Nederlandse krijgsmachtEdit

In de Nederlandse krijgsmacht bestaat de rang van generaal-majoor bij de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marechaussee en bij het Korps Mariniers. De gelijkwaardige rang bij de Koninklijke Marine is schout-bij-nacht.

Functie
schaal
NAVO
Koninklijke marine Koninklijke Landmacht Koninklijke Luchtmacht Koninklijke Marechaussee
OF-7 Schout-bij-nacht
Schout-bij-nacht
(Korps Mariniers: Generaal-majoor)
60px Generaal-majoor
Generaal
60px Generaal-majoor 60px Generaal-majoor 60px


Generaal-majoor bij de Belgische strijdkrachtenEdit

De Belgische Strijdkrachten kennen de rang van generaal-majoor bij de Landcomponent, de Medische component en de Luchtcomponent. De gelijkwaardige rang bij de Marinecomponent is Divisieadmiraal.

Functie
schaal
NAVO
Landcomponent Medische Component Luchtcomponent Marinecomponent
OF-7 Generaal-majoor
Generaal
50px Generaal-majoor
Generaal
50px Generaal-majoor
Generaal
50px Divisieadmiraal
Admiraal
30px 50px

Zie ookEdit


Bronnen, noten en/of referentiesEdit

Bronnen, noten en/of referenties:

Militair Woordenboek (Landolt, 1861)

cs:Generálmajor

da:Generalmajor de:Generalmajorfr:Général de division hr:General bojnik id:Mayor Jenderal it:Maggior generale ja:少将 ru:Генерал-майор sl:Generalmajor sv:Generalmajor tr:Tümgeneral uk:Генерал-майор vi:Thiếu tướng zh:少将

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki