Wikia


SMLE No4 Mk1

SMLE no4 Mk1

Bestand:Sturmgewehr 44.jpg

Geweer is van oorsprong een oude Nederlandse benaming voor een willekeurig soort wapen.

DefinitieEdit

Tegenwoordig heeft het woord uitsluitend betrekking op een vuurwapen met een relatief lange loop. Er zijn twee soorten wapens die beide geweer worden genoemd maar die onderling heel verschillend zijn.

Geweer met getrokken loopEdit

Een geweer met een getrokken loop wordt gebruikt door onder andere jagers, militairen, scherpschutters van speciale politie-eenheden en in de schietsport. Met een dergelijk geweer kan men op grote afstand nauwkeurig schieten. De Nederlandse krijgsmacht gebruikt geweren van het merk Diemaco, in het jargon buks genoemd.

HagelgeweerEdit

Met een hagel- of jachtgeweer worden patronen verschoten die vele kleine ronde kogeltjes bevatten. Vroeger waren de kogeltjes van lood, maar sinds dat in Nederland verboden is worden er andere soorten metaal gebruikt. Een jachtgeweer heeft dan ook een gladde loop. Dit type geweer wordt, zoals de naam al aangeeft, voor de jacht (op klein wild) gebruikt.af:Geweer da:Riffel de:Gewehres:Fusil fa:تفنگ fi:Kivääri fr:Fusil he:רובה it:Fucile ja:小銃 ko:소총 nn:Rifle pl:Karabin pt:Fuzil ru:Винтовка simple:Gun sl:Puška sr:Пушка sv:Gevär uk:Рушниця zh:来福枪