Wikia


Jonkheer Jan Jacob Gerard ('Mickey') Beelaerts van Blokland (Oosterbeek, 13 december 1909 – Oosterbeek, 14 november 2005). Beelaerts van Blokland was een Nederlands militair van Nederlands adellijk geslacht.

Hij was de zoon van Eerste Kamerlid Johannes Beelaerts van Blokland (1877-1960), die op zijn beurt een broer was van minister Frans Beelaerts van Blokland (1872-1956).

Beelaerts van Blokland studeerde aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda waarna hij les ging geven aan een cavalerie-opleiding in Amersfoort. In 1936 raakte hij bevriend met prins Bernhard toen deze naar Nederland kwam. Op verzoek van Bernhard deden ze een tweedaagse prestatietocht: veertig kilometer te paard, twintig kilometer te voet en zestig kilometer op de fiets.

Na de Duitse inval in Nederland van 10 mei 1940, keerde Beelaerts van Blokland terug naar het ouderlijk huis in Oosterbeek waar hij in het verzet ging. Toen hem verteld werd dat hij door de Duitsers werd gezocht, vluchtte hij naar Amsterdam.

In mei 1941 lukte het Beelaerts van Blokland om, samen met drie andere Engelandvaarders, een Duits watervliegtuig te stelen. Deze Fokker T8W lag in de Amsterdamse Minervahaven, en nadat de piloot Govert Steen het vliegtuig had kunnen starten en ze het anker hadden opgehaald, vlogen ze naar Engeland. Boven Engeland aangekomen werd het vliegtuig, dat voorzien was van hakenkruisen, door de Britse luchtafweer beschoten. Na een noodlanding werden ze door de kustwacht opgewacht, waarna ze later onder politiebegeleiding naar Londen werden gebracht. Daar nam Beelaerts van Blokland contact op met koningin Wilhelmina. Hij overreedde haar om Bernhard opperbevelhebber van de strijdkrachten te maken; dit zou een wens zijn van het Nederlands verzet. Beelaerts van Blokland werd commandant van de Prinses Irene Brigade in de rang van majoor, en nam deel aan de Landing in Normandië en de Slag om Arnhem. Na de Tweede Wereldoorlog was hij betrokken bij de heroprichting van de Nederlandse cavalerie.

Als bewonderaar van prins Bernhard wilde hij voor deze in 1976 een eerbetoon organiseren bij Bernhards 65-ste verjaardag. Omdat inmiddels de Lockheed-affaire was losgebarsten ging het eerbetoon niet door. Beelaerts van Blokland organiseerde het in 1981 in de tuin van Paleis Soestdijk. Het werd sindsdien elke vijf jaar herhaald.

Beelaerts van Blokland werd meerdere malen onderscheiden: hij was onder andere officier in de Orde van Oranje-Nassau, ridder in de Franse Orde van het Legioen van Eer (Légion d'honneur), drager van het Bronzen Kruis (een militaire dapperheidsonderscheiding), en na zijn militaire carrière werd hij titulair bevorderd tot Brigadegeneraal der cavalerie.

Hij overleed op 95-jarige leeftijd in zijn woning in zijn geboorteplaats Oosterbeek.

Biografie Edit

  • Jan Hof Tussen paard en pantser; Jhr. J.J.G. Beelaerts van Blokland (Brig. Gen. b.d.) De cavalerie, het verzet en de Pr. Irene Brigade (1990) ISBN 9060848896

Externe links Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki