Wikia


Karl Dönitz
16 september 1891 - 24 december 1980
Karl Dönitz


Geboorteplaats in Grünau
Plaats van overlijden Hamburg
Land/partij Flag of the German Empire Duitse Rijk/
Flag of Germany 1933Nazi-Duitsland
Krijgsmachtonderdeel Landmacht
Rang Groot-Admiraal
Eenheid Deutsche Kriegsmarine
Leiding over Opvolger van Adolf Hitler als president
Veldslagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog


Karl Dönitz was een Duits admiraal en tevens de leider van de Kriegsmarine. Hij volgde Adolf Hitler op als Reichspräsident. Hiermee was hij van 1 tot 23 mei 1945 de tweede en laatste leider van Nazi-Duitsland.

Dönitz was sinds 1943 Grossadmiraal van de Kriegsmarine. In die functie wist hij met zijn marine van eind januari 1945 tot de algehele capitulatie van de Duitse strijdkrachten op 9 mei 1945 ca. 2,5 miljoen vluchtelingen en militairen over de Oostzee buiten het bereik van het Rode Leger te brengen. Op 30 april liet Bormann telegrafisch aan hem weten dat Hitler Dönitz testamentair tot zijn opvolger had benoemd. Op 23 mei werd de regering Dönitz op volkenrechtelijk onjuiste wijze door de Britten gevangen genomen en op vernederende wijze weggevoerd. In oktober 1946 werd hij, tijdens het proces van Neurenberg, tot tien jaar veroordeeld.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki