Wikia


De LG1 is een Frans artilleriestuk gemaakt door GIAT Industries en gebruikt door de Belgische Krijgsmacht in de versie MkII. De oorspronkelijke LG1 is op het einde van de jaren 80 ontstaan en werd enkel naar Singapore geëxporteerd. De LG1 MkII is een verbeterde en meer succesvolle uitvoering en is herkenbaar aan het ontbreken van het schild.

België bestelde de LG1 MkII eind 1995 en de 14 stukken werden geleverd in 1996-1997 ter vervanging van de sterk verouderde M101's (waarvan er echter 3 behouden bleven voor ceremoniële taken). Tot de standaard uitrusting horen een ronde steunplaat en een hydraulisch systeem voor het openen en sluiten van de armen. Binnen de 30 seconden kan het stuk vuurklaar gemaakt worden.

Hoewel de LG1 over het algemeen aangeduid wordt als houwitser, is het feitelijk een kanon (de fabrieksaanduiding luidt trouwens CN 105 LG1 en LG staat voor light gun - licht kanon). Inmiddels heeft GIAT een aantal verbeterde modellen ontworpen die uitgerust zijn met een navigatiesysteem, automatische laadinrichting enz.

Technische Gegevens Edit

LG1Mk2

LG1 MkII achter UNIMOG 1,9T

  • Kaliber: 105 mm
  • Gewicht: 1.485 Kg
  • Vuurkadans: 8 schoten / min
  • Dracht: 11,5 km (HE) 17,5 km (HERA)
  • Munitie: Explosieve granaat (HE), explosieve granaat met verlengde dracht (HERA), rookgranaat (SMK), lichtgevende granaat (ILL)

Gebruik Edit

De LG1 MkII houwitser is een krombaanvuurwapen gebruikt bij de artillerie van de Landcomponent voor het verlenen van vuursteun aan andere eenheden. De houwitser is ingedeeld bij het 2 Regiment Veldartillerie en worden samen met de 120 RT mortier afwisselend gebruikt door verschillende batterijen van het regiment. De LG1 MkII wordt getrokken door een versie van de UNIMOG U1350L lichte vrachtwagen, maar is ook luchtmobiel. Het kan verplaatst worden door een transporthelikopter, en ook per parachute worden gedropt.

Naar verluid zouden er ook plannen zijn om een aantal tweedehands LG1 MkII aan te kopen voor de rest van de veldartillerie.

Naast België hebben ook Canada, Thailand en Indonesië de LG1 MkII in dienst.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki