Wikia


Likoed (Hebreeuws: ליכוד; Engels: Likud) is de naam van een Israëlische politieke partij. Likoed - spreek uit Lie-koed (niet met een 't' aan het einde) betekent letterlijk "Eenheid". De Likoed-partij ontstond als unie tussen de Herut (חירות - "Vrijheid") en de Liberale Partij.

De Likoedpartij staat een gematigd rechts beleid voor.

De Likoed voerde oppositie tot 1977, met uitzondering van deelname aan een kortstondige eenheidsregering tijdens de Zesdaagse oorlog. Daarna leverde het achtereenvolgings de volgende Israëlische premiers:

Ook andere belangrijke politici, zoals Silvan Shalom, en Limor Livnat en president Moshe Katsav zijn lid van de Likoedpartij. Maar nadat Sharon de Kadima-partij oprichtte in 2005, zijn veel politici uit de Likud gestapt, zoals premier Ehud Olmert, minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni en minister van justitie Meir Shitreet.

Partijsplitsing Edit

Ariel Sharon vond dat hij te weinig steun ontving binnen de eigen partij voor zijn ontruimingsplannen van de Israëlische nederzetting in de Gazastrook. Vooral de rechtervleugel van de partij onder leiding van Benjamin Netanyahu roerde zich flink. De rechtervleugel lokte een referendum uit binnen de partij over Sharon's ontruimingsplannen. Dit referendum binnen de partij werd in september 2005 gehouden. De krappe meerderheid van de partijleden (52%) steunde de ontruimingsplannen niettemin. In oktober 2005 sloten oppositionele Likoedleden in de Knesset zich aan bij de oppositie. Op deze manier verloor Sharon de macht binnen de partij. Daarnaast blokkeerden de oppositionele Likoedleden in de Knesset twee ministerbenoemingen van Sharon.


In november 2006 kondigde de nieuwgekozen partijvoorzitter van de Israëlische Partij van de Arbeid, Amir Peretz aan, zich uit de coalitie te zullen terugtrekken. Sharon zag zich nu gedwongen nieuwe verkiezingen uit te schrijven voor maart 2006. Op 21 november 2005 stapte Sharon samen met zijn aanhang uit Likoed en vormden even later de nieuwe centrumpartij Kadima.

Netanyahu opnieuw partijleider Edit

Bij de partijverkiezingen in december 2005 stemden 44,4% van de Likoedleden voor Netanyahu als partijleider. Tegenkandidaat Silvan Shalom bleef steken op 33%. Dit betekende dat Netanyahu, die al van 1996 tot 1999 partijvoorzitter was, dit ambt opnieuw mocht gaan bekleden.

Verkiezingen 2003Edit

In de verkiezingen van 2003 behaalde de Likoed onder leiderschap van Ariel Sharon 38 zetels en werd daarmee opnieuw de grootste politieke partij van Israël. De tweemansfractie van de voormalige Sovjetrussiche dissident Natan Sharansky ("Jisraël Ba'aliya") sloot zich na een tegenvallend verkiezingsresultaat aan bij de Likoed. Daarom heeft de Likoed 40 zetels van de 120 in de Knesset. Sinds het besluit van de regering Sharon om de Israëlische nederzettingen in Gaza te ontruimen, stemmen vele parlementsleden van de eigen partij tegen de regering. Om zijn besluit toch door te zetten, werd Sharon gedwongen de coalitie met Shinui te beëindigen en in plaats daarvan een coalitie met de Israëlische Partij van de Arbeid en het Verenigd Thora-jodendom aan te gaan.


Verkiezingen 2006Edit

1rightarrow Zie Israëlische parlementsverkiezingen 2006 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de peilingen stond Netanyahu's Likoed er slecht voor. Niet alleen bleek Netanyahu's nationalistische koers niet aan te slaan bij de bevolking, maar ook zijn plannen voor een neoliberaal economisch beleid vielen niet in goede aarde.

Bij de Israëlische parlementsverkiezingen van 2006 leed Likoed een grote nederlaag. De partij verloor 27 van de 38 zetels en behield slecht 12 zetels in de Knesset. Deze historische nederlaag veranderde het partijlandschap van Israël aanzienlijk. Waren het vroeger de Partij van de Arbeid en Likoed die de dienst uitmaakten, nu draait het vooral om Kadima en de Partij van de Arbeid. Likoed is thans de derde partij in de Knesset (na Kadima, Partij van de Arbeid, en samen met Shas).

Leiders Edit

Zetelverdeling 1992-heden Edit

Wapen van Israël Zetelverdeling periode 1992-heden
1992: 32
1996: 32
1999: 19
2003: 38
2006: 12

Links Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki