Wikia


Sjabloon:Woordenboek

Bestand:Oude marineschepen.jpg
Marine is een andere naam voor zeemacht: het onderdeel van de strijdkrachten dat zich bezighoudt met de oorlogsvoering op zee. De Nederlandse marine heet de Koninklijke Marine, de Belgische marine heet de marinecomponent. Vóór 1795 werd voor de marine de benaming Admiraliteit gebruikt.

In het Nederlands is de marine een onderdeel van de defensie, doch dat was het oorspronkelijk niet, toen het woord marine alleen de schepen van een natie betekende. In het Middelnederlands betekende marine zelfs slechts waterkant of zeekust.

Duitsland noemde haar marine in de Tweede Wereldoorlog Kriegsmarine. Tegenwoordig is dat Deutsche Marine. Het Engelse woord voor marine is navy. Ook hier is de historische ontwikkeling van dit woord duidelijk, waar de marine van de koning, voor oorlogsdoeleinden dus Royal Navy heet en de koopvaardijvloot Merchant Navy, of Mercantile Marine.

De meeste landen en stadstaatjes uit de oudheid hadden geen onafhankelijke marine, maar hun kooplieden bewapenden wel vaak hun schepen. De eerste 'echte' marine werd door de Grieken en Romeinen opgezet om de Middellandse zee te vrijwaren van piraten. Gedurende de middeleeuwen hield Byzantium er ook een marine op na. In de beginjaren van de 16e eeuw bestonden er in feite nog geen oorlogsschepen als zodanig. De koopvaardijschepen waren soms, voor de veiligheid, bewapend met kanonnen en werden tijdens een oorlog gevorderd voor de zeemacht van zeehelden zoals Michiel de Ruyter. Pas later werden werkelijke oorlogsschepen gebouwd en werden de koopvaardijschepen geleidelijk aan niet meer bewapend.ang:Flothere ar:قوات بحرية ast:Armada br:Morlu bs:Ratna mornarica ca:Armada cs:Válečné loďstvo da:Marine de:Marineeo:Mararmeo es:Armada fi:Merivoimat fr:Marine militaire he:חיל ים hi:नौसेना hr:Ratna mornarica id:Angkatan laut is:Sjóher it:Marina militare ja:海軍 ka:სამხედრო-საზღვაო ძალები ko:해군 la:Classis (nautica) lad:Naval lb:Krichsmarine lt:Karo laivynas lv:Flote nds:Marine nn:Marine no:Marine pl:Marynarka wojenna pt:Marinha ru:Военно-морской флот simple:Navy sk:Námorníctvo sl:Vojna mornarica sr:Ратна морнарица th:กองทัพเรือ uk:Військово-морські сили zh:海军