Wikia


Defensie van Nederland
Flag of the Netherlands

Instanties
Ministerie van Defensie
Nederlandse krijgsmacht
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Krijgsmachtdelen
Koninklijke Landmacht
Koninklijke Luchtmacht
Koninklijke Marine
Koninklijke Marechaussee

Interservice organisaties
Commando DienstenCentra
Defensie Materieel Organisatie

Functies
Minister van Defensie
Commandant der Strijdkrachten
Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht

Bestand:MinDef.jpg

Het Nederlandse Ministerie van Defensie wordt gevormd door het departement (de zogeheten "Bestuursstaf"), de krijgsmachtdelen en twee ondersteunende organisatieonderdelen. Het ministerie wordt geleid door de minister en de staatssecretaris. De "Centrale Organisatie" vertoont overeenkomsten met een groot bedrijf. De krijgsmachtdelen Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee en het Commando DienstenCentra (CDC) en de Defensie Materieel Organisatie (DMO) lijken op werkmaatschappijen. Defensie telt 69.654 medewerkers in 2003 en is daarmee één van de grotere werkgevers van Nederland. Bij het departement, gevestigd aan het Plein 4 in Den Haag, werken 1559 burgers en militairen in 2003.

Politieke leidingEdit

Bij de minister en de staatssecretaris rust de politieke verantwoordelijkheid, en daarom heten beiden samen ook wel 'de politieke leiding'. Als lid van het kabinet is de minister verantwoordelijk voor het algemene defensiebeleid en de uitvoering daarvan. Voor het defensiebeleid, dat onderdeel is van het nationale veiligheidsbeleid, draagt de minister de eindverantwoordelijkheid. De staatssecretaris is verantwoordelijk voor de krijgsmachtzaken. Daarbij gaat het om personeelsbeleid, materieelvoorziening, nationale bestuurlijke zaken, bedrijfsvoering en de samenwerking tussen de krijgsmachtdelen.

Het kabinet-Balkenende IV, en daarmee ook de huidige politieke leiding van het ministerie van Defensie, trad aan op 22 februari 2007. Op die datum werd Eimert van Middelkoop minister en Cees van der Knaap staatssecretaris van Defensie. Per 1 januari 2008 zal Cees van der Knaap burgemeester worden van Ede en zal Jack de Vries hem opvolgen als staatssecretaris van Defensie.

Ambtelijke leidingEdit

Het kerndepartement staat onder de ambtelijke leiding van de secretaris-generaal (SG) en is verantwoordelijk voor de beleidsvoorbereiding op hoofdlijnen. Hierbij wordt op een actieve wijze ingespeeld op relevante internationale en nationale ontwikkelingen. Ook is het kerndepartement belast met de beleidsoverdracht aan lagere bestuursniveaus binnen de defensie-organisatie en de controle op de uitvoering en evaluatie van het beleid.

GeschiedenisEdit

De oorsprong van het departement ligt in 1813 toen ministeries van Oorlog en van Marine werden ingesteld. Deze vaak concurrerende bureaucratiën werden in 1928 samengevoegd.
In de Tweede Wereldoorlog werd het ministerie tijdelijk weer gesplitst. In 1959 ontstond door samenvoeging definitief het huidige Ministerie van Defensie. Cornelis Staf was minister van Oorlog van 15 maart 1951 tot 22 december 1958 maar voerde sinds 1956 de titel minister voor Defensie)

Zie ookEdit

Externe linksEdit

Bronnen, noten en/of referentiesEdit

Bronnen, noten en/of referenties:
  • De tekst op deze pagina, of een eerdere versie daarvan, is afkomstig van de website van het Ministerie van Defensie, http://www.mindef.nl

Sjabloon:MinisteriesNederland