Wikia


250px-Patriot missile launch b

Deze Patriot-launcher bevat vier raketten uit de pre-PAC-3 generatie

De Patriot (Phased Array Tracking Radar to Intercept Of Target) is een middellange afstand luchtafweersysteem van Amerikaanse makelij (Raytheon MIM-104). Het wapen werd vooral bekend door het gebruik tijdens de Golfoorlog (1990-1991).

Vanaf 1984 heeft het bij de NAVO-troepen geleidelijk het verouderde HAWK-systeem vervangen. Patriot-systemen zijn thans in gebruik in de Verenigde Staten, Israël, Duitsland, Nederland, Saoedi-Arabië, Koeweit, Taiwan, Griekenland en Japan.

Het PatriotsysteemEdit

Het Patriot-raketsysteem werd al ontworpen in de jaren zestig. Vanaf 1976 werd het specifiek aangepast voor luchtdoelen en operationeel ingezet vanaf 1984. Het missile dat destijds in gebruik was, was het DIGITAL missile. In 1988 werd de technologie verbeterd tot de zogenoemde PAC-generaties (patriot advanced capability). De eerste capability verbetering betrof de SOJC (Stand-Off Jammer Configuration, PAC-1) die geoptimaliseerd was voor onderscheppingen van vliegtuigen met stoorzenders op grote afstand. Vlak voor de eerste Golfoorlog is de ATM (Anti Tactical Missile, PAC-2) in gebruik genomen, die geschikt was voor het onderscheppen van ballistische raketten. Omdat na de Golfoorlog bleek dat de ATM's niet altijd optimaal gepresteerd hadden, werd er een ontwerpverbetering doorgevoerd die bekend is onder de naam GEM (Guidance Enhanced Missile).

Omdat de dreiging van ballistische raketten in de wereld steeds groter wordt geacht, heeft de Amerikaanse overheid de industrie opdracht gegeven een "hit-to-kill" missile te ontwikkelen. Raytheon (de fabrikant van de originele DIGITAL tot en met GEM generaties) stelde een verbeterde versie van het GEM missile voor, Lockheed Martin kwam met een volledig nieuw ontwerp: de Patriot PAC-3. Het ontwerp van Lockheed Martin is uiteindelijk verkozen als beste. De PAC-3 is bij Verenigde Staten, Nederland en Japan in gebruik.

Het Patriot systeem is opgebouwd rond 8 gecombineerde transporter-launchers. Elke launcher kan tot 4 raketten uit de DIGITAL tot en met GEM generatie vervoeren en afvuren. Er kunnen maximaal 16 PAC-3 raketten op een launcher geplaatst worden (in pakketten van 4). Het systeem bevat verder een controlestation (ECS), een opsporingsradar en een antennegroep. Het systeem gebruikt Track-via-Missile besturing en active radar homing.

Raket Edit

200px-Patriot radar anmpq53

Het AN-MPQ53 radarsysteem kan doelen herkennen en volgen, evenals de afgevuurde raketten begeleiden

De DIGITAL tot en met GEM raketten zijn 5,3 meter lang, wegen 900 kg en worden aangedreven door een raketmotor die een uitbrandsnelheid bereikt van Mach 5. Ze bevatten een 91 kg wegende oorlogslading met een nabijheidsontsteker.
De PAC-3 raket is 5,2 meter lang, weegt 312 kg en wordt aangedreven door een raketmotor die een uitbrandsnelheid bereikt van Mach 5. De PAC-3 bevat geen oorlogslading, maar schakelt het doel uit door er met hoge snelheid tegenaan te vliegen (hit-to-kill, of kinetic energy kill).
Het Patriotsysteem kan twee rakettypen afvuren:

  • DIGITAL, SOJC, ATM, GEM : voornamelijk ingezet tegen luchtdoelen (straaljagers en bommenwerpers).
  • PAC-3 : voornamelijk ingezet tegen ballistische en kruisraketten.

Externe links Edit

Sjabloon:Link FA

bg:MIM-104 Пейтриът cs:Patriot de:MIM-104 Patriotes:MIM-104 Patriot fi:MIM-104 Patriot fr:MIM-104 Patriot he:MIM-104 פטריוט hu:MIM–104 Patriot it:MIM-104 Patriot ja:パトリオットミサイル ko:패트리어트 미사일 pl:MIM-104 Patriot pt:MIM-104 Patriot ru:Пэтриот sl:MIM-104 Patriot sv:MIM-104 Patriot tr:MIM-104 Patriot ur:پیٹریاٹ میزائل zh:愛國者飛彈