Wikia


Het raketschild (National Missile Defense) is een Amerikaanse raketinstallatie die de Verenigde Staten en Europa moet beschermen tegen aanvallen met langeafstandsraketten. De VS wil een deel van het schild in Oost-Europese landen plaatsen om aanvallen op Europa en de VS vanuit zogenoemde schurkenstaten tegen te houden. Het raketschild is erg omstreden. Rusland stelt dat het rakettenschild niet voor -de door de VS aangehaalde- schurkenstaten als Iran en Noord-Korea dienen, maar dat zijzelf het doelwit is.

Werking Edit

Wanneer een vijandelijke raket wordt afgevuurd wordt met behulp van satellieten –uitgerust met infraroodsensors- de hitte van de raketmotor opgemerkt. Op basis van de hoogte, snelheid, vuurrichting en andere factoren wordt de vermoedelijke koers bepaald. Op basis van die informatie wordt vervolgens een eigen raket -ground based interceptor (GBI)- afgestuurd op de vijandelijke raket. Hierbij tracht men de GBI -met behulp van een hittezoekende sensor- in botsing te brengen met de vijandelijke raket waardoor een vroegtijdige ontploffing van de vijandelijke raket wordt uitgelokt. Wanneer de GBI zijn doel mist, kan er in een ander land nog een nieuwe GBI worden afgevuurd.

In het nieuws Edit

  • 15 februari 2005: Een test van het raketschild is weer mislukt. De onderscheppingraket weigerde dienst.
  • 20 augustus 2008: Polen en de Verenigde Staten ondertekenen akkoord over het plaatsen van een deel van het Amerikaanse raketschild op Pools grondgebied. Dankzij dit akkoord kunnen de VS tien interceptoren van langeafstandsraketten installeren. Een radarsysteem in Tsjechië moet de gegevens voor het afschieten van de raketten leveren. Als tegenprestatie gaan de VS Patriot-luchtafweerraketten aan Polen leveren.

Bronnen Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki