Wikia


Sabres-p1000568

Sabels

Een sabel is een slag- en steekwapen, onder meer gebruikt in de schermsport.

In de schermsport worden treffers toegebracht worden met de punt, de snijkant, tegensnijkant of de platte kanten van het wapen. Het geldig trefvlak bestaat uit de romp (boven het middel), het hoofd en de armen.

Andere wapens in de schermsport zijn: degen en floret

Als militair wapen werd de sabel van oudsher vooral gebruikt door de cavalerie. Hier ligt ook de oorsprong van het trefvlak: het was de bedoeling om het paard niet te raken en enkel de ruiter uit te schakelen. Het sportwapen is een gestileerde versie van het oorspronkelijke wapen, dat een plat lemmet had met een lichte kromming. Die kromming diende ertoe het wapen snel te kunnen hanteren in het voorbijgaan. Omdat officieren veelal te paard gingen, behoort de sabel nu nog tot het gala-uniform van veel militaire commandanten.

Hoewel de sabel al in de 10e eeuw opdook, duurde het tot de 18de eeuw tot het wapen werkelijk populair werd en de degen en het rapier verdrong.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki