Wikia


Video DocumentairebroninformatieEdit

Shayetet 13

Shayetet 13
Shayetet13.jpg
Carrière
Eenheid: Shayetet 13
Land: Israel
Macht: Israelian Defense Force
Wapen: Special unit Marine commando's
Rol: Special unit voor wereldwijde operaties
Actief: zie artikel
Grootte: zie artikel
Kazerne: Atlit, Haifa
Afkorting:
Eervolle vermeldingen:
Motto:


De Shayetet 13 is een commando-eenheid in het Israëlische defensieleger.

Al vanaf het begin worden de jonge rekruten geconfronteerd met mentaal en fysiek vermoeiende proeven, die nauwlettend worden gevolgd door legerartsen. De slaagkansen om de opleiding af te maken, zijn iets minder dan 5%. De geslaagde rekruten worden dan commandosoldaten, die ingezet worden in verschillende missies. De Shayetet 13 kan vergeleken worden met de Amerikaanse Navy SEALs, die ook wereldwijd opereren. De missies kunnen variëren van vliegtuigkapingen tot liquidaties van gevaarlijke terroristen, ver in het vijandelijk gebied.

De grootste Shayetet-trainingsbasis is gesitueerd in Haifa, in het noorden van Israël. Het Israëlische leger probeerde de eenheid altijd te verzwijgen, maar moest het bestaan uiteindelijk toegeven na een mislukte missie in Libanon waarbij 7 Shayetet-soldaten sneuvelden in de zomer van 2001.

Net zoals de Sayeret Matkal was de eenheid vroeger niet openbaar en waren vaak de broers van Shayetet-soldaten ook gerekruteerd tot in de eenheid. In de zomer van 2005 werd in Israël bekendgemaakt dat ten minste 10 oud-Shayetetsoldaten kanker hadden gekregen door de lange uren die ze getraind hebben in Israëls meest vervuilde rivier, de Kisjon bij Haifa.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki