Wikia


Een uniform (soms tenue genoemd) is een geheel aan kledingstukken waarmee een persoon zich onderscheidt als lid van een organisatie of als functionaris. Het woord uniform betekent eenvormig. Uniformen behoren meestal bij hiërarchische organisaties. Een leger is hier een typisch voorbeeld van. Volgens de conventies van Genève is het hebben van een uniform zelfs een verplichting voor een strijdmacht. Uniformen zijn echter niet alleen bij een leger in gebruik. Veel overheidsinstanties, zoals politie en brandweer maken er gebruik van, maar ook bewakingsdiensten, jeugdbewegingen, ziekenhuizen,… gebruiken een uniform om zich te onderscheiden als organisatie.

Het doel van een uniform is om zich als individu en als groep te onderscheiden van de rest van de maatschappij. Daarnaast heeft een uniform de bedoeling om een individu te onderscheiden binnen de organisatie zelf. De versierselen en accesoires van het uniform geven de functie van iemand weer en geven een beknopt overzicht van de carrière van een individu.

Militaire uniformen zijn over het algemeen voorzien van rangkentekens, eenheidskentekens, brevetten en eervolle onderscheidingen.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki